Kunstnere

Sorter

Kunsttype
Højde
Bredde
Pris

Varer over kr. 30.000,- kan ikke filtreres efter.
Kontakt Galleri Syd for eventuel pris.

Roberto Matta

Roberto Sebastián Antonio Matta Echaurren (spansk udtale: [roˈβeɾto ˈmata]; 11. november 1911 – 23. november 2002), bedre kendt som Roberto Matta, var en af ​​Chiles mest kendte malere og en banebrydende figur i det 20. århundredes abstrakte ekspressionist og surrealistisk. kunst.
Matta var af spansk, baskisk og fransk afstamning.[1] Han er født i Santiago og studerede arkitektur og indretning på Pontificia Universidad Católica de Chile i Santiago og dimitterede i 1935. Det forår rejste han fra Peru til Panama og færdiggjorde surrealistiske tegninger af mange af de geografiske træk, han var vidne til. Han stødte først på Europa, mens han tjente i Merchant Marine efter sin eksamen.[2] Hans rejser i Europa og USA førte til, at han mødte kunstnere som Arshile Gorky, René Magritte, Salvador Dalí, André Breton og Le Corbusier.
Den første sande blomstring af Mattas egen kunst kom i 1938, da han gik fra at tegne til det oliemaleri, som han er bedst kendt for. Denne periode faldt sammen med hans emigration til USA, hvor han boede indtil 1948. Hans tidlige malerier, såsom Invasion of the Night, giver en indikation af det arbejde, han ville fortsætte, med diffuse lysmønstre og dristige linjer på en karakterløs baggrund. Dette er også perioden for “inscape”-serien og de nært beslægtede “psykologiske morfologier”. Prof. Claude Cernuschi (se Boston College Matta udstilling eksternt link nedenfor) skriver, “Mattas nøgleambition om at repræsentere og fremkalde den menneskelige psyke i visuel form blev filtreret gennem Freuds skrifter og det psykoanalytiske syn på sindet som et tredimensionelt rum : ‘inscape’.” Ifølge essayet om Matta i Crosscurrents of Modernism (se referencer nedenfor), er inscapes’ stemningsfulde former “visuelle analogier for kunstnerens psyke” (s. 241). I løbet af 1940’erne og 1950’erne kom den foruroligende tilstand af verdenspolitikken til afspejling i Mattas arbejde, hvor lærrederne blev travlt optaget af billeder af elektriske maskiner og nødstedte skikkelser. Tilføjelsen af ​​ler til Mattas malerier i begyndelsen af ​​1960’erne gav forvrængningerne en ekstra dimension.

I sin kunst skaber Matta nye dimensioner i en blanding af organiske og kosmiske livsformer (se biomorfi). Han var en af ​​de første kunstnere, der tog dette abstrakte spring.

Værker

Tidligere solgte værker

Vi har ingen tidligere solgte værker på denne kunstner.